Beribu tahun yang lalu, manusia hidup mengembara, sambil berburu dan mencari yang boleh dijadikan makanan. dulu biji gandum mereka kunyah begitu saja. Uh, keras! Jadi, mereka tumbuk dan beri air supaya lembik, Adunan yang tersisa mereka jemur sampai kering untuk bekalan perjalanan. Lalu mereka tahu, makanan menjadi lebih enak kalau dibakar. Jadi, adunan gandum mereka pipihkan di permukaan batu yang dipanaskan dengan api.
Sekitar 4.600 tahun yang lalu, di Mesir ada orang lupa mengeringkan adonan tepung. Adunan itu meragi. Setelah dibakar, rasanya lebih empuk dan lebih enak, Sejak itu, mereka sengaja meragikan dulu adunan tepung supaya mengembang.
Pembuatan roti terus berkembang. Kita mengenal pelbagai macam, bentuk, dan rasa roti. Di Malaysia biasanya roti tawar menjadi pilihan seperti roti sandwich dan perbagai bentuk, jenis roti kat sini, lebih kepada roti dari Taiwan yang lebih lembut berbanding dengan roti disebelah barat atau Timu Tengah. Orang Francis menyukai roti panjang dan langsing seperti tabung, kulitnya tebal, dalamnya empuk. Orang Jerman dan Rusia menyukai roti dari gandum rye.
No comments:
Post a Comment